Benoemingen Adviesraad Internationale Vraagstukken

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken ingestemd met de voordracht tot benoeming van prof. dr. E.B. (Annelies) Zoomers en drs. A. (Bram) van Ojik tot lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. De benoeming van professor Zoomers gaat in op 1 april 2023 en de benoeming van drs. Van Ojik per 1 juli 2023. Beide benoemingen gelden voor een periode van vier jaar.

Prof. dr. E.B. Zoomers

Professor Zoomers is hoogleraar Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Utrecht. Van 2019 tot 2022 was ze voorzitter van WOTRO Science for Global Development (NWO).  Professor Zoomers was eerder universitair hoofddocent  aan het Centrum voor Latijns-Amerikaans Onderzoek en Documentatie en hoogleraar Internationale Migratie aan de Radboud Universiteit. Ze heeft een groot aantal wetenschappelijke publicaties op haar naam staan op het gebied van duurzame ontwikkeling, de wereldwijde landrush, armoedebestrijding en internationale migratie.

Drs. A. van Ojik

Drs. Van Ojik is voormalig lid van de Tweede Kamer, waar hij onder andere deel uitmaakte van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken.  Eerder heeft hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken uiteenlopende functies bekleed waaronder ambassadeur Duurzame Ontwikkeling, directeur Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB), ambassadeur in Cotonou (Benin) en directeur Sociale Ontwikkeling en Speciaal Gezant Migratie.