Afscheidssymposium prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer en prof. dr. Ernst Hirsch Ballin

Op vrijdag 3 juni 2022 organiseerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken een symposium ter gelegenheid van het afscheid van prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer als voorzitter van de adviesraad en prof. dr. Ernst Hirsch Ballin als lid van de adviesraad.

Het symposium werd gehouden in het Auditorium van het Vredespaleis in Den Haag. Na een introductie van AIV-voorzitter prof. Bert Koenders hield auteur, journalist en professor aan het Bard College (New York) Ian Buruma de openingsspeech,  ‘Liberale democratie tussen twee vuren’.

De voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, prof. mr. Corien Prins, ging in op de rol en positie van adviesraden, onder de titel ‘Adviseren in verbinding’. Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin reflecteerde op de plaats van mensenrechten in de internationale rechtsorde. De titel van zijn inleiding luidde ‘Medemensenrechten’.

Prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer blikte terug op zijn loopbaan en op zijn tijd bij de AIV en gaf zijn inleiding de titel ‘Gebeurtenissen’ mee. Prof. mr. em. Tineke Cleiren sprak vervolgens de heer Hirsch Ballin en de heer De Hoop Scheffer namens de AIV toe in een afscheidsrede.

Alle redes van dit symposium zijn gebundeld in een boekje, dat u op deze webpagina kunt downloaden.