Europese veiligheid: tijd voor nieuwe stappen

De veiligheid van Europa staat als gevolg van de nieuwe dreigingen, ingrijpende geopolitieke verschuivingen en veranderingen in de trans-Atlantische betrekkingen onder druk: Europa is kwetsbaar geworden. Het zal veiligheidsvraagstukken waarvoor de NAVO niet in actie komt of de VS geen directe interesse hebben zelfstandig het hoofd moeten kunnen bieden.

Met het Duitse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2020 en het Franse in 2022, ligt een doorbraak over het concretiseren van de Europese ambities op veiligheids- en defensiegebied in het verschiet. De gesprekken over het ‘strategische kompas’ van de EU, het voorstel voor een Europese Veiligheidsraad en het voornemen tot operationalisering van de EU-bijstandsclausule wijzen in deze richting.

Nederland doet er goed aan zoveel mogelijk aansluiting te zoeken bij Frans-Duitse initiatieven op veiligheids- en defensiegebied.

Als Nederland invloed wil houden op de vormgeving van de Europese veiligheid, is het naar de overtuiging van de AIV tijd voor nieuwe stappen.

Media uitgelicht

Advies aan de regering: hegemonie VS is voorbij, zoek aansluiting bij Frans-Duitse initaitieven, Volkskrant, 30 juni 2020

Meer Europese defensiesamenwerking is noodzakelijk, NRC, 30 juni 2020

De komst van Biden is mooi maar niet genoeg, Joris Voorhoeve, 12 november 2020

Geproduceerd in samenwerking met Nieuwspoort

Gelieve deze video niet voor andere doeleinden te gebruiken