Keuzes voor de krijgsmacht

Europa is in oorlog. Met de invasie van Oekraïne schendt Rusland op grove wijze bestaande internationale afspraken over de Oekraïense territoriale integriteit. De Oekraïense bevolking wordt op niets ontziende wijze aangevallen, met vele doden en vluchtelingen tot gevolg. 

Ook de veiligheid van het Europese continent staat onder druk. Gevreesd moet worden voor verdere escalatie en directe dreiging voor het NAVO-grondgebied. De Europese bijdrage aan de collectieve verdediging van Europa moet dan ook fors worden vergroot. 

De regering dient zo snel mogelijk minimaal 2% van het BBP te investeren in Defensie.  Hiermee zal op korte termijn de basisgereedheid, de inzetbaarheid en de beschikbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht op het vereiste niveau kunnen worden gebracht. Alleen zo kan Nederland een passend aandeel leveren binnen de NAVO en bijdragen aan de collectieve verdediging van Europa. Voor de lange termijn dient de regering te werken aan een Defensiewet waarmee een langdurige Defensieplanning kan worden gewaarborgd.